Exif-gegevens

Wat zijn EXIF-gegevens ?

EXIF is de afkorting van Exchangeable image file format. Het zijn Metadata voor afbeeldingsbestanden uit onder andere digitale camera's (= informatie over de karakteristieken van bepaalde gegevens). Het wordt gebruikt in bestandsformaten zoals JPG en TIFF. Ze zitten verborgen in het bestand en zijn niet zo direct afleesbaar.

De Exif-metadata kan o.a. uit de volgende gegevens bestaan:
  • Datum en tijd van de opname en van de laatste bestandswijziging.
  • Merk en model van de camera.
  • Naam van de eigenaar van de camera.
  • Camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragmagetal (F-getal), diafragma, brandpuntsafstand.
  • Gps-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.
Waarom zijn EXIF-gegevens zo belangrijk ?

Deze EXIF-gegevens bevatten een schat aan informatie voor de fotograaf. Zij tonen aan met welke instellingen de foto gemaakt is. En hieruit kunnen we allen dan ook veel leren.
Het laat ook toe om te controleren wanneer, en bij sommige toestellen ook waar, de foto genomen werd (nuttig voor bv de Opdracht van de Maand).

Hoe de EXIF-gegevens bekijken ?

Er zijn verschillende methodes om de EXIF-gegevens te consulteren. We gaan er hier een drietal uitlichten.

1. Met de Windows Verkenner voor bestanden op je harde schijf
Wil je de gegevens kennen van een foto die geplaatst is in de groep dan sla je hem eerst op op je harde schijf.
Klik daartoe met de rechter muisknop op de foto en selecteer "Afbeelding opslaan als...". Je kan ook op de link onderaan klikken. Dan kies je voor 'Link opslaan als..."

Misschien handig als je hiervoor een speciaal mapje aanmaakt. Zo vindt je ze makkelijk terug en kan je ze makkelijk wissen als je ze niet meer nodig hebt.

Zoek met de Windows Verkenner naar het bestand waarvan je de EXIF-gegevens wil bekijken. Afhankelijk van de instelling van je Verkenner zie je de bestanden onder de vorm van een lijst van documenten of onder de vorm van tumbnails. Je kiest best voor tumbnails zodat je makkelijker de foto kan kiezen.

Je zal merken dat, zodra je met de muis over de tumbnail gaat, er reeds een klein pop-upvenster verschijnt met een beperkt aantal gegevens afhankelijk van het bestandstype. Bij een raw-formaat bv. krijg je andere gegevens dan bij een jpg-formaat.

Als je nu rechts klikt opent zich een nieuw venster waar je kiest voor "Eigenschappen".

In het nieuwe venster dat zich opent heb je de keuze tussen 4 tab's. Kies voor "Details".

Je krijgt alle nuttige informatie over de geselecteerde foto.
2. Met specifieke software
Er zijn verschillende softwares beschikbaar die toelaten om de exif-gegevens te consulteren en zelfs te wijzigen.
Niet allen werken even goed en verschillende zijn ook enkel tegen betaling bruikbaar. Daarom vermelden we hier een software die verschillende onder ons al gebruiken, die betrouwbaar is en bovendien gratis :

Opanda
(http://qpdownload.com/opanda-iexif/)


Opgelet! Tijdens de installatie wordt mogelijk aangeboden om nog bijkomende programma's of spelletjes te installeren. Dit kan je best weigeren.

Het gebruik is relatief eenvoudig.
Klik op "open" en zoek het bestand dat je wil bekijken en doe een dubbel-klik.Een venster zal zich openen met alle exif-gegevens van de foto.3. On-line de gegevens raadplegen
Wens je Exif-gegevens van de foto's van de mailgroep te raadplegen zonder ze eerst op te slaan op je harde schijf, dan kan je ook gebruik maken van de on-line service van een website. Hier ook zijn er wellicht verschillende mogelijkheden maar we geven de info door van een website die correct werkt, eenvoudig is in gebruik en bovendien gratis.
Volgende website biedt tevens de mogelijkheid om de Exif-gegevens te consulteren van bestanden die op je harde schijf staan.

http://exif.regex.info/exif.cgi


Schrik niet van de "Retro"-look, een beetje in de oude DOS-stijl. Deze website doet wat hij moet doen, en dat is het belangrijkste.

Onmiddellijk merk je de 2 mogelijke opties om de Exif-gegevens van een foto te consulteren : on-line of vanop de harddisk.

Wil je werken met een bestand op de harde schijf (onderste optie) dan kan je gewoon via de knop 'bestand kiezen' een foto gaan opzoeken, net zoals je met de Windows Verkenner zou doen. Eens het bestand aangeklikt, klik je op de knop 'View Image from File' die er naast staat.

Wil je werken met een bestand dat je binnenkreeg in je mailbox of die je aan het bekijken bent via de inbox van de mailgroep, zonder die eerst op te slagen, dan klik je rechts op de link onderaan het bericht (NIET op de foto zelf, dat werkt niet).

Kies voor "Linkadres kopieren". Het adres van de foto is nu op je klembord geplaatst.

Ga terug terug naar de website van Regex en plak het linkadres is het bovenste vak (Ctrl-V). Klik daarna op de knop "View Image At URL" die er naast staat.
De foto wordt opgeladen (kan even duren voor zeer grote bestanden) en even later krijg je de meest uitgebreide informatie over de foto.

Op het eerste scherm staan een paar tumbnails en een samenvatting van de voornaamste exif-gegevens. Scrol je verder naar beneden, krijg je er nog een lange lijst bij met o.a. het serienummer van je toestel, het aantal clicks met je toestel en nog heel veel meer.