Mailgroep Fotografie
Foto's verkleinen in Photoshop
Voorbeschouwing

Een belangrijk punt bij het versturen van foto's naar de Mailgroep is het aanpassen ervan van het formaat (max 1024 x 800 px) en het gewicht (max 450 kb).

Er bestaan heel veel mogelijkheden om dit te doen, afhankelijk van het besturingssysteem (Windows of Mac) en de software waarover je beschikt.

We gaan hier een paar voorbeelden geven geldig voor Photoshop (CC en CS-versie). Gouden tip ! Verklein je foto pas op het laatste moment, zodra je volledig klaar bent met de bewerking. Indien je na het verkleinen nog bewerkingen gaat uitvoeren kan dit opnieuw gevolgen hebben op de grootte en het gewicht van de foto.

Foto's verkleinen in Photoshop (methode 1)

Een van de kenmerken van Photoshop is dat je de meeste bewerkingen op veel verschillende manieren kan uitvoeren. We geven hier de meest eenvoudige methode waarbij je alles in één enkele bewerking kan doen tijdens het opslaan zonder aan het origineel te raken. Afhankelijk van de versie van je software kan het beeldscherm er wat anders uitzien. Deze methode is beschikbaar in de nieuwe CC versies maar ook in de oudere CS-versies.


Kies in het menu Bestand -> Exporteren -> Opslaan voor web (verouderd). Of doe, als je heel soepele vingers hebt, Alt + Ctrl + Shift + S.

Bij oudere versies staat de optie Opslaan voor web rechtstreeks onder Bestand.

Zoals aangeduid in de naam is deze methode misschien niet de meest recente, maar ze doet wat ze moet doen en dit op een zeer eenvoudige wijze.

In het volgende scherm kan je alle kenmerken van het eindresultaat gaan bepalen. Het is wel belangrijk dat je de verschillende bewerkingen in de juiste volgorde gaat uitvoeren daar dit, als je dicht bij het maximum gewicht van de foto zit, bepalend kan zijn voor het eindresultaat.

1. Kies voor het juiste bestandstype : JPEG (= jpg)

2. Zorg dat de optie omzetten in sRGB aangevinkt is. Dit is bepalend voor de correcte kleurweergave binnen de Mailgroep.

3. Zeer belangrijk : Zorg dat Alle metagegevens (= Exif-gegevens) bewaard blijven.

4. Zorg er voor dat het symbooltje met de 2 ringetjes geactiveerd is om de verhoudingen te respecteren en breng de juiste waarde in voor breedte (max 1200 voor landschaps- en panoramaformaat) OF hoogte (max 900 voor portret- en vierkantformaat). Doe Enter of verlaat het vakje met de tab-toets.

5. Bekijk welk het gewicht is van de foto. Is dit maximum 500 kb (opgelet, de cijfers na de komma tellen mee) dan is alles OK en kan je naar punt 7.

6. Is het gewicht van de foto hoger dan 500 kb moet je de kwaliteit van de jpg wat gaan verminderen tot je beneden de 500 kb komt. Wees gerust, het kan geen kwaad om je kwaliteit te verminderen tot 40% of lager indien nodig. Dit heeft geen zichtbaar gevolg voor je foto op het scherm.

7. Sla de foto op en geef hem hierbij best een toevoeging om aan te duiden dat dit de verkleinde versie is. Bv. resized-dsc08745.jpg of sen-dsc08745.jpg. Hierbij kan je ook een apart mapje kiezen als bestemming van deze verkleinde versie. Makkelijk om de foto's voor Seniorennet terug te vinden.

Eens dit verster opnieuw gesloten is ben je terug in je originele foto in de originele grootte en kan je hem opslaan als je dat nog niet gedaan had.

Foto's verkleinen in Photoshop (methode 2)

Dit is een andere methode om een foto te verkleinen. Deze methode is beschikbaar in de nieuwe CC versies maar ook in de oudere CS-versies.


Kies in het menu Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte of doe, als je heel soepele vingers hebt, Alt + Ctrl + i.In het volgende scherm kan je de resolutie (pixels per inch) en de grootte gaan bepalen. Het is wel belangrijk dat je de verschillende bewerkingen in de juiste volgorde gaat uitvoeren daar dit bepalend kan zijn voor het eindresultaat.

1. Kies de resolutie : Voor het afdrukken is 300 dpi noodzakelijk, voor het bekijken op scherm echter is 72 voldoende. Mac-computers werken standaard op 96 dpi. Misschien dus best 96 nemen. Je zal zien dat zodra je de resolutie vermindert ook de afmetingen zich automatisch gaan aanpassen. Meestal zal dit echter niet voldoende zijn.

2. Verzeker je eerst dat het icoontje met de 2 ringetjes actief is zodat de verhoudingen correct blijven.

3. Breng de juiste waarde in voor breedte (max 1200 voor landschaps- en panoramaformaat) OF hoogte (max 900 voor portret- en vierkantformaat)en klik op OK.Klik op Menu Bestand -> Opslaan als. Zo kan je de foto opslaan in de juiste bestandsvorm en eventueel onder een andere naam. Klik je gewoon op Opslaan ga je het origineel bewerkte bestand (dikwijls in .psd formaat) overschrijven en ben je het origineel formaat kwijt.

Het volgende scherm laat toe de zwaarte van de foto te bepalen. Als het gewicht zwaarder is dan 500 kb kan je het schuivertje onder kwaliteit naar links verschuiven tot het gewicht onder de 450 kb komt.
Klik op OK.


Nadelen van deze 2e methode:
  • Omzetten in sRGB dient op voorhand te gebeuren
  • Het aanpassen van het gewicht is in een aparte behandeling van het aanpassen van de grootte
  • Het aanpassen van het gewicht gaat in grote stappen (12 tot 1) i.p.v in percent (100 tot 1)
  • Het bestand dat je bewerkt hebt wordt aangepast in grootte. Als je per ongeluk op opslaan klik i.p.v opslaan als ben je het origineel formaat kwijt en kan je enkel (hopelijk) nog terugvallen op je RAW bestand. Wat betekent dat je weer van nul kan starten.